• Møbelpleie

Møbelpleie

DAGLIG VEDLIKEHOLD OG PLEIE AV DINE POLSTREDE MØBLER

Les de produktspesifikke retningslinjer i folderen som fulgte med ditt produkt og følg alltid disse retningslinjene.


STØVSUGING

Støv som blir liggende på møblene kan bryte ned tekstilfibrene. Regelmessig støvsuging med myk børste hemmer nedbrytningen og forlenger stoffets levetid.


DUN OG FJÆR

Puter med løst fyllinnhold, som dun og fjær, skal bankes opp med jevne mellomrom for å holde fasongen.


FESTING AV SKRUER

Gå regelmessig over møblene og sjekk at alle skruer/samlinger er stramme


VASK / RENS

Dersom det ikke medfølger en vaskeanvisning, kan møbelstoff ikke vaskes. Legg merke til at det ofte er påmontert glidelås på møblene, men det betyr ikke at stoffet kan vaskes. Glidelåsen er kun for å gjøre monteringsprosessen enklere. Rensing av møbelstoff må kun foretas i henhold til produsentens anvisninger.


FLEKKFJERNING

Flekken fjernes så fort som mulig. En ny flekk er alltid lettere å fjerne enn en gammel. Vask alltid på flekken med lett hånd, slik at flekken ikke presses inn i fibrene. Forsøk alltid først med kaldt vann. Begynn alltid i ytterkant av flekken og jobb deg innover for å unngå skjolder. Ved flekkfjerning med rengjøringsmiddel skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det middelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes, la tørke og sjekk resultatet.

Stearin og tyggegummi fjernes lettest etter en forsiktig frysning.

Benytt aldri slipende rengjøringsmidler som f.eks skurepulver og metallpussemiddler eller rengjøringsmiddler som inneholder salmiakk. 


BESKYTTELSE MOT YTRE PÅVIRKNINGER

SOL

Plasser møbelet slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales. Skal du være lenge borte bør møblene tildekkes.

Sollys vil forårsake falming og tørke ut møbelhuden. Påvirkning fra andre varmekilder vil også føre til risiko for uttørking og fargeendring på for eksempel lys hud (unngå plassering av PC med varmt PC – batteri direkte på møbelhud).


KLÆR

Klær med skarpe detaljer, ekstremt grove sømmer, nagler og belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær, særlig nye, kan medføre avfarging.

Armlener og nakkeputer er utsatt for fett og svette som kan resultere i mørke flekker, og over tid bryte ned møbelhuden. Kjemikalier fra for eksempel hårprodukter og kremer/body-lotion kan gi lignende skader.


KJÆLEDYR

Kjæledyrenes hår, klør og sikling sliter hard på møbelstoffet. For å sikre møbelene en lang levetid bør kjæledyrene holdes borte.


VARME

Sett ikke møblene for nær en varmekilde. Pass på at det blir en luftspalte på ca. 20-30 cm mellom møbelet og varmekilden

Beskytt alltid bordplater med bordbeskyttelse mot varme, fuktige eller fargede gjenstander (f.eks. gryter, varme kaffe/te kopper, vaser, lys og urtepotter. 


Skyv aldri ditt polstrede møbel helt inntil veggen. Dette vil kunne medføre slitasjeskade både på møbel og vegg, samt at smittefarge vil kunne feste seg på vegg, ev. fra vegg til møbel. Sørg derfor alltid å ha noen centimeter luft mellom vegg og møbel.


SLITASJE / MARTINDALE

Møbelstoffs evne til å tåle friksjon eller slitasje blir angitt ut i fra en test som kalles Martindale. Det finnes møbeltekstiler med Martindale-verdier fra et par tusen til godt over hundre tusen.


HARD BRUK

Stoffet er egnet på hjemmemøbler som utsettes for sterk slitasje.

• Slitasje over 25.000 Martindales

• Pilling (nupping): 3–4 (5 høyest, 1 lavest)

• Lysekthet: 5 (8 høyest, 1 lavest) 


  VANLIG BRUK

Stoffet er egnet på møbler som brukes daglig og på en normal måte.

• Slitasje over 20.000 Martindales

• Pilling (nupping): 3–4 (5 høyest, 1 lavest)

• Lysekthet: 5 (8 høyest, 1 lavest) 


  For produktspesifikt vedlikehold, ta kontakt med Kielland.